sobota 25. července 2015

Velká šestka (Filmová recenze)

Chcete se opravdu zasmát? Milujete netradiční superhrdiny? A animované filmy vás nepřestali bavit ani v dospělosti? Zkuste mrknout na Velkou šestku.

Velká šestka je emocemi nabité komediální dobrodružství o malém geniálním konstruktérovi robotů jménem Hiro Hamada, který se naučí využívat svůj talent. Pomůže mu v tom jeho neméně nadaný bratr Tadashi a jejich kamarádi: dívka Go Go Tamago, vyhledávající adrenalinové zážitky, čistotou posedlý Wasabi No-Ginger, sličná chemička Honey Lemon a jejich fanda Fred. Když se parta kvůli katastrofální souhře náhod ocitne uprostřed nebezpečné hry, kterou kdosi rozehrál v ulicích San Fransokya, Hiro se obrátí na svého nejbližšího kamaráda – robota jménem Baymax - a přetvoří svou partu přátel na high-tech hrdiny odhodlané vyřešit vzniklou záhadu.

Příběh má určitou dávku klišé. Kolikrát tu už byl robot a superhrdinové, kteří se jimi stali z naprosto obyčejných lidí přes noc. Touha po pomstě či spravedlnosti je dostane do velkého dobrodružství. Ano, ano, známe. Jenomže! Baymax je prostě miláček, Hirovi prostě nejde jinak než nefandit a skupina nerdů se k ději skvěle připojí. Navíc když vidíte všechnu tu technologii, která příběhem hýbe, chcete tam být a mít možnost si to všechno vyzkoušet. A rovnou si přitom přibalit jednoho Baymaxe s sebou.

Pro filmové fajnšmekry to sice asi není to pravé ořechové. Pokud na filmech hledáte veškeré chyby a vadí vám, že reakce jsou přitažené za vlasy, tak tady asi narazíte na problém. Z našich superhrdinů se superhrdinové stanou velice rychle. Z nerda na superhero za pět vteřin. Navíc je tady trochu nevyvážený humor se smutnými scénami. Já osobně u animáků nemám moc ráda srdceryvné scény, když se chci primárně pobavit a zasmát a tady jsem dokonce ronila slzy. Vynahrazuje to ale fakt, že když už má komičnost získat hlavní roli, tak pořádně. S Baymaxem a Hirem jsem se od srdce nasmála. Byli skvělá dvojka. Robot, který "trpí" nadváhou a je tím pádem měkoučký a obrovský, se dokáže dostat do neskutečně vtipných situací, které tvůrci skvěle uchopili. Přihoďte k tomu skupinu nerdů a padoucha a máte zaděláno na bezva film.


Ve velké šestce tak nějak všechno funguje ve velkém. Když má být něco komické, tak je to opravdu něco. Když máte začít smutnit s hlavním hrdinou, tak pomalu brečíte. Slabší povahy budou bulet jak želvy. A když se dostaví akce, tak opět ve velkém. Nestáčíte koukat, jak naše šestka maká a lítá a bojuje. Tenhle film vám prostě nedá šanci vydechnout.

Co se týče animačního provedení. Myslím, že i 3D musí být paráda. Ale to jen hádám. Tak či onak grafické provedení se mi moc líbilo. Krásně barevné prostředí. Nic nebylo do očí. A hlavně u akčních scén to byla potěcha pro oko.

Já jsem u filmu rozhodně strávila jeden velice zábavný a příjemný večer. Nebýt trochu toho klišé a přílišnému tlačení na emoce, tak bych byla spokojená na jedničku. Ale i tak se na film rozhodně míním podívat znovu. Stálo to za to. Už jsem se dlouho tak nenasmála. Takže rozhodně doporučuji všem milovníkům animovaných filmů.



1 komentář: