úterý 20. ledna 2015

Cvičíme s Joannou Soh!

Jak už jsem se zmiňovala v prvním článku o mém počátku zdravějšího života, zahrnula jsem do toho i cvičení. A to i přesto, že já a cvičení jsme se do té doby nesnášeli, já se mu vždycky na hony vyhýbala, ve škole to byla jedna omluvenka za druhou a nakonec osvobození.

Jenomže cvičení ve škole, no popravdě, naše tehdejší hodiny tělocviku byly děs běs. Doteď si pamatuji tlustou paní učitelku, jak se tam plácá na zemi a "protahuje se" a k tomu nám nadává. Jediné, čím nám mohla nějak pomoct bylo, když nám říkala, že jestli nebudeme cvičit, tak dopadneme jako ona. To nás od sezení na zadku lehce odradilo, ale když jste na základce a kolem vás žádné pořádné cvičení, tak to prostě stejně na úrodnou půdu nepadne. A takovéto nadávající a podivné paní učitelky jsem na tělocvik měla vždycky.

Takže střední škola byla jasná - osvobození. Navíc tam pro změnu, vím od kamarádek, byl chlípný pan učitel a pleskal je po zadku. Takže kdybych tam chodila, možná bych nakonec skončila s důtkou, že jsem dala panu učiteli facku :D

Navíc já měla v dětství menší srdeční vadu a k tomu špatné klouby, takže pokaždé když jsem šla na hodinu tělocviku, jsem se následně týden zotavovala. Takže negativní postoj k cvičení byl hned tam. A zbavit se ho mi trvalo až do doby, kdy jsem byla pár let pryč ze školy a mohla si najít cvičení, jaké mi vyhovuje, cvičit, kdy mám chuť a vážně tak, aby mě to bavilo.

Zašla jsem na youtube, zadala jsem, že chci cvičení pro začátečníky a hned tam na mě vybaflo několik youtuberů, kteří se věnují cvičení. Nejvíc mi sedla Joanna Soh, mám matný dojem, že je z Thajska, ale mluví anglicky, je velice sympatická a její cvičení nejsou žádné zabijáky jak třeba od Jillian Michaels. Je to na ní i vidět, má prostě zdravé tělo, hubené, ale žádné namakané svaly. Vypadá přirozeně. A u ní jsem našlo toto video:

Beginner Fat Burning Workout to Lose Weight in 4 weeks (Home Exercises)


Zdálo se mi ideální, jak začít, navíc nepotřebujete žádnou pomůcku, jen svoje tělo a elán. Jenomže nastal menší zádrhel. Joanna ve videu předvede jednu sérii cvičení a chce po vás, abyste ji během dne odcvičili takto 4x. Já jsem s ní začala první a ani jsem tu první nedotáhla do konce. Následně jsem si čtyři dny chtěla ukousat nohy, jak moc mě bolely svaly. Je to sice cvičení pro začátečníky, ale nejspíš ty, kteří mají trochu vyšší kondici.

Ale slouží dobře jako předloha, pokud vůbec netušíte jak cvičit. Cviky jsou lehké, za chvíli je zvládnete bez problémů. A jelikož jsem se nechtěla vzdát, tak jsem si slevila nároky. Ze cvičení jsem si vzala pouze cviky a cvičila prostě tak dlouho, dokud jsem mohla. A světě div se, den ode dne jsem na tom byla lépe. A najednou jsem zjistila, že mám mnohem hubenější nohy, celulitida se podstatně stáhla, záda vypadala hezčí, ruce taky, břicho se pomalu začalo taky zmenšovat. A nějaká ta kila taky padla dolů.

Joanna mi prostě dala prvotní impuls a věřím, že se časem doberu i k tomu 4x opakování.
Joanna navíc nabízí spoustu cvičení pro další levely, má tam různé challenge, i zdravé recepty, jidelníčky, apod. A je prostě tak neskutečně milá a povzbuzující, že na mě osobně tohle vážně zabírá.

Těším se, až budu mít lepší kondici a budu moci zkusit nějaká další cvičení s Joannou. A můj obrovský cíl je jednou se dobrat na úroveň, kdy při Jillian Michaels neumřu. Od jedné J k druhé J. Ale to je ještě na dlouho.

Takže pokud je tady někdo, kdo v životě nic necvičil, mrkněte k Joanně a zkuste podle ní cvičit, ale z počátku si to vážně upravte na svoje možnosti. Pokud to přetáhnete silou, tak následná bolest svalů by vás mohla rychle odradit od pokračování. Já většinou cvičím každý cvik, dokud nezačnu lehce cítit dané svaly, pak ho udělám tak 2-3x a protřepu danou část těla a pokračuje něčím jiným. A hlavně během cvičení taky hodně piju. Což je moc dobré a důležité.

Vždycky se po cvičení cítím tak zajímavě dobře, jsem sice unavená, ale naprosto zrelaxovaná. Když jsem takhle začala první týden, hrozně mě tyto stavy fascinovaly. Jak se odplaví všechno negativní a škodlivé a vám je fajn, i když se sotva hýbete. No a samozřejmě potom ty výsledky na váze, ale hlavně v zrcadle, stojí za to.

Pokud cvičíte, tak podle koho? Nebo si to dáváte dohromady sami? Chodíte někam do skupiny nebo cvičíte sami? Já cvičím sama doma, pustím si nakopávající hudbu, soustředím se a je to prostě bezva. V životě by mě nenapadlo, že mě bude bavit cvičit.

6 komentářů:

  1. O Joanne som ešte nepočula, ale jej video vyzerá zaujímavo. Ja síce už úplný začiatočník nie som, ale občas mám chuť len na jednoduchšie cvičenie a toto vyzerá ideálne. Aj keby len jedna séria :)
    Inak Jillian Michaels je docela nudná v tom, že to musíš opakovať viac menej každý deň po dobu 30 dní (ak vezmem jej najznámejšie 30 Day Shred), ale ostatné sú na podobnom princípe. Ja som to nikdy nedokončila celé, lebo ma to proste nebavilo. Ale našla som si iné. Tri 30 dňové výzvy, ktoré ma bavili som spísala aj na mojom blogu, tak ak ešte hladáš inšpiráciu, možno ťa jedna z nich zaujme (a sú aj pre začiatočníkov):
    http://orvokki.sk/blog/tri-30-dnove-vyzvy-ktore-stoji-za-to-vyskusat/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem 30 Day Shred zkusila jeden den a bavilo mě to, ale rozhodně jsem na to neměla ještě kondičku, takže jsem pak aspoň týden byla úplně vyřízená :D ale kdo ví, co bych na to po pár dnech říkala, kdybych to vážně musela dělat těch 30 dní v kuse no. Možná jednou se to dozvím.

      Díky za odkaz, určitě se ráda mrknu :)

      Vymazat
  2. No cvičenie je hlavne o motivácii a o chcení to je jedno o čo sa jedná nemáš tieto 2 veci tak potom je to o ničom :)
    Ale beriem to ako plus pretože aj ja som začala cvičit nie žeby som nemala dobru postavu len chcem spevnit svalstvo :)

    OdpovědětVymazat
  3. Luci, tak jsem si dneska sedla k počítači a koukala na videa, co tam Joanna má. a nakonec jsem si našla, že teď zkusím měsíc cvičit tohle: https://www.youtube.com/watch?v=s_hH7r91oHw Takže určitě děkuju za inspiraci. Jillian je sice dobrá, ale člověk by měl stejně ty workouty střídat, aby si svaly nezvykly, že se cvičí pořád jedno a to samé. a to 54321 mi přijde docela účinné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle vypadá taky dobře :) Až se trošku zlepším, zkusím. Teď jsem se týden nehnula kvůli vytržené osmičce, tak jsem zas v horším stavu :D včera jsem zkusila jen tak lehce tancovat a za chvilku už jsem nemohla.

      Vymazat
  4. O Joanne som nepočula, ale vyzerá to byť na celkom fajn cvičenie. Ja väčšinou cvičím podľa Casey Ho, má aj youtube, kde každý týždeň pridáva video, ale pokiaľ si sa s ňou ešte nestretla, určite by som začala cvičeniami pre začiatočníkov, lebo ona je šialená a jej cviky cítim ešte tri dni potom :D Ale výhoda je v tom, že každý mesiac na blog dáva kalendár a teda zadarmo máš naplánované cvičenie na celý mesiac, čo ja mám rada, lebo by som si ho nevedela zložiť sama :D Okrem toho ešte pozerám Tone it up girls, tie majú tiež fajn cviky a niekedy na pintereste. Inak mám ešte na mobile Nike training club (keďže na intráku nemám net) a 7 minute workouts, to je geniálna aplikácia, lebo cvičíš 7 minút, ale poriadne sa zapotíš :) No a samozrejme, keď sa oteplí, tak vybehnem von a bežím :)

    OdpovědětVymazat