neděle 11. ledna 2015

Banánové müsli cookies (Recept)

Zdravé, chutné a až neskutečně jednoduché. Co víc si přát? 
Přesně takové jsou tyto banánové müsli cookies/sušenky, nebo jak to chcete nazvat. Dokonce i wikipedie tvrdí, že rozdíl je jen v pojmenování té stejné věci, jen že každá země to říká jinak. Asi jako tramvaj a šalina.
A neděste se, že postup je tak dlouhý. Snažím se vám to jen přiblížit co nejvíc (protože třeba já jsem totální antitalent na vaření a jak mi to někdo pořádně nepopíše, tak jsem ztracená). Ve výsledku ale zjistíte, že jsou vážně neskutečně jednoduché.


Ingredience (12 cookies)
2 zralé banány
Ovesné vločky
Müsli mix dle chuti ( já mám ovocný a čokoládový, namíchané do sebe)
Kousky čokolády (pokud je nemáte už v müsli)
Agáve sirup (nebo třeba javorový,
není ale nutný, záleží, jak moc sladké máte věci rádi)

Postup
Vezmete si banány a v míse je vidličkou rozmačkáte. Tak aby z toho vznikla tekutá hmota s menšími hrudkami. Že to máte tak akorát, poznáte, když v hmotě už nebudou žádné světlé kousky banánu.
Přisypete zhruba 3-4 hrsti müsli směsi + kousky čokolády. Pak tam ještě přihoďte už samostatné ovesné vločky na dohuštění. Zkrátka a jednoduše sypte tak dlouho, dokud z hmoty nepůjde lžící udělat cookie, která vám udrží tvar.
Nakonec si vyberte nějaké sladidlo, mně tam nejvíce chutná agave sirup a doslaďte podle chuti. Někdo to má radši sladší, někdo méně. Ochutnejte a když to bude vyhovovat, máte téměř hotovo.
Teď už zbývá jen na plech s pečícím papírem vytvořit lžící cookies. Možná vám to vyjde na víc, možná na méně, záleží jakou velikost zvolíte. Ty moje byly zhruba 4cm široké. Samozřejmě to nemusíte měřit. Prostě to tam plácněte, jak se vám bude líbit.
Troubu si trochu předehřejte. Já používám horkovzduch na 150 stupňů, ke konci to trochu zeslabím. Peču většinou kolem 10 min. Pokud nemáte možnost horkovzduchu, použijte klasické pečící nastavení trouby a možná bych trochu slevila na té teplotě, aby se nevysušily.
Že jsou cookies hotové poznáte, že samozřejmě začnou vonět, a že v troubě vypadají lehce okorale. Když je ale vytáhnete budou mít gumovou konzistenci. Tím jsou výborné i třeba pro starší lidi nebo děti, nebo vůbec když máte něco se zuby. Jsou neskutečně měkoučké.
A je hotovo.

Doufám, že pokud se o ně pokusíte, tak vám budou chutnat. Jsou vážně úžasné. Můžete si je dát na snídani, nebo jen tak během dne, když na vás přijde chuť či hlad, ale ještě není doba většího jídla. Výhoda je, že tam není žádné vajíčko ani klasický cukr.
Kdyby jste se na ně tedy vrhli, napište mi pak sem do komentářů, nebo klidně i na e-mail (můžete i poslat fotku) s tím jak se vám povedly a jestli chutnaly. Dobrou chuť!


7 komentářů:

  1. Ten sirup ma hneď odradil... je dosť drahý a ja málo zarábam na také vymoženosti :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemusí tam být :) (ale já to mám radši sladší,na mě je to bez toho málo) a zase je možná dražší, ale vzhledem k tomu, jak málo ho stačí na doslazování, tak vydrží doma dlouho. Za tu dobu co vydrží, člověk utratí mnohem více peněz za neustále dokupování bílého nezdravého cukru.

      Vymazat
    2. Teoreticky by se dal použít i med nebo stévie. :)

      Vymazat
  2. Je to podobné jako recept na domácí müslly :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, mě to taky napadlo, když jsem to prvně dělala, myslím, že z toho i někdy zkusím namísto cookies si udělat müsli tyčinky :) neměl by být problém tím zalít celý plech a pak nakrájet na tyčinky.

      Vymazat