pátek 27. března 2015

TRIP: Londýn 2015


Tak jsem se konečně dočkala. Po všech těch letech, kdy jsem při hodinách angličtiny poslouchala o Big Benu a Toweru a Buckhinghamskému paláci, viděla to vše snad miliónkrát na fotkách, jsem se konečně na vlastní oči podívala do Londýna. A můžu vám říct, když jsem vylezla ze stanice metra v noci někdy kolem půlnoci, připadala jsem si jak Alenka v říši divů.


Miluji Double Deckery!

Ztraceni v Londýně!

Jako kouzlem hned kolem projel červený autobus tak typický pro Londýn - Double Decker a za rohem na mě čekala moje historicky první červená telefonní budka. To jsem ještě ani netušila, že asi za čtvrt hodiny budu v jednom z autobusů sedět v první řadě ve vrchním patře a strávím přes hodinu ježděním po Londýně a hledáním našeho hotelu. Nestihli jsme poslední metro, nějak jsme zapomněli si zjistit náhradní dopravu, tak jsme s kufry lítali od zastávky k zastávce a hledali něco, co by nás zavezlo do Hammersmithu.

TIP: Na cestování metrem a autobusem je nejlepší Oyster Card jako jízdenka, dá se koupit hned na nádraží nebo i předplatit z domu přes internet.

Takže první setkání s Londýnem dopadlo nakonec nádherně. Noční město je úžasné a výhled z předního sedadla autobusu v prvním patře je dokonalost sama. Jediné, co mě lehce vyvádělo z míry bylo, že se tím busem snažíme k hotelu dostat podle mapky metra a ježdění na levé straně nám taky dvakrát nepřidalo. Pořád jsem měla pocit, že se ten autobus něčemu vyhýbá a on přitom jel, jak má. No nakonec jsme se někdy kolem půl třetí dostali do hotelu, padli do postele a do půl desáté ráno jsme o sobě nevěděli.

Hyde Park


Anglická snídaně! Ne, děkuji!

Když jsme se ráno konečně dopracovali k tomu, abychom vylezli z postele, udělali ze sebe zase slušně vypadající osoby v koupelně, která měla tak 1m x 2,5m a to možná i přeháním (spala jsem už v různých ubytováních, ale takhle prťavou koulenu jsem snad ještě neviděla), odbelhali jsme se dolů na snídani. Než jsme se stačili vzpamatovat, přihnala se k nám typická angličanka, v ruce plné obrovské talíře s fazolemi a vejci, plus tousty. Ještěže s námi byli dva kluci (celá skvadra tvořila mě, moji nejlepší kamarádku a její dva kamarády), ti spořádali i ty naše porce. Já jsem si skromně dala kafe a jogurt s cornflaky, tak si já představuji snídani. Sladkou a malou.

Hyde Park

Hyde Park, zvědavá veverka a návrat do minulosti!

Naše první zastávka byl Hyde Park, opět jsme ukořistili místo v předu nahoře v autobuse a nechali se hezky zavést až na místo. Tam jsme se prošli kolem řeky a podívali se na památeční fontánu princezny Diany. Pak jsme šli koukat, kam dál tady můžeme jít a potkali jsme velice zvědavou veverku, já už ji foťákem pozorovala nějakou chvíli, jak vždycky metr po metru přiskakuje blíže, až najednou stála mezi námi, prakticky by se dala pohladit, byla hrozně roztomilá, až mi bylo líto, že nemáme nějaký ten oříšek. Sice nám moc neporadila, kam jít, ale setkání to bylo hezké.

Zmiňovaná veverka :D

The Albert Memorial
Nakonec jsme došli na místo, kde stojí obrovský zlatý památník The Albert Memorial, který je tam jako připomínka smrti prince Alberta, manžela královny Victorie. Je to opravu úchvatná stavba.
A na proti stojí slavní koncertní síň The Albert Royal Hall, kde vystoupilo už hodně slavných interpretů. Já, která mám moc ráda Florence and The Machine nebo třeba Joss Stone, jsem byla nadšená, že jsem tak blízko místa, kde lidi okouzlovali svojí hudbou. Moji společníci sice o této síni neměli ani ponětí, ale co už. Já byla nadšená.

The Royal Albert Hall

Stage Door zezadu Royal Albert Hall

Ta budova s věžičkami je Royal College of Music

S tím návratem do minulosti trochu přeháním, ale jde o to, že jsme se rozhodli navštívit taky slavná muzea. Já sice na muzea moc nejsem, ale nechtěla jsem trhat partu. Takže jsme zašli do Science Museum, kde se mi třeba moc líbila výstava letadel, poté jsme zašli do Natural History Museum, kde zas byli úžasní dinosauři a nakonec jsme šli na žádost moji kamarádky do Victoria and Albert Museum, kde jsou výstavy umění. Tam už jsem byla tak neskutečně uchozená, že jsem si našla první lavičku, tam se usadila a čekala, až si to kamarádka vše projde.

Snoopy phone, must have!

Piccadilly Circus a hon za večeří!

K večeru jsme chodili po centru a šli se podívat na Piccadilly Circus, milióny lidí, ale moc se mi tam líbilo. Největší hlad jsme zahnali v McDonaldu. Mimochodem McDonalds byl celé čtyři dny naší největší zásobárnou obědů. V životě jsem toho nebyla tak přežraná, nechci McDonalds aspoň rok ani vidět :D Chtěli jsme se najíst rychle a víceméně levně (restaurace by byly asi podstatně dražší), tak jsme se stravovali hranolkami a spol. Na večer jsme se ale snažili najít nějaké bistra. Já jsem se teda nenajedla ani v jednom, ale to jen proto, že hned první večer jsme šli na Čínu. Když jsem viděla ty mastné nudle, tak se mi zvedal kufr. Kdybych něco takového snědla, moje vnitřnosti by se vzpamatovávali asi ještě dnes. Druhý večer to zas byla arabská kuchyně a třetí turecká. Opravdu typická Londýnska jídla, že? A já tento druh kuchyně vážně moc nemusím. Takže já jsem byla celou dobu živá na hranolkách, nugetách, sušenkách, tyčinkách, brambůrkách a kitkatu. Strava nad zlato.


Londýnská klasika!

Druhý den jsme byli opravdu za typické turisty a šli se podívat na ty nejprofláknutější atrakce. Vydali jsme se jako první omrknout Tower a Tower Bridge. Byla to krásná procházka po obou stranách řeky. Tower Bridge je úžasně modrý. Já, kdybych měla čas, tak se tam jako fotografka zaseknu na půl dne. Z mostu je zajímavý výhled, mísí se tam historické a moderní centrum v dálce. Londýnské mrakodrapy a věže Toweru.




Druhý břeh Queen´s Walk je plný hazardních možností. Na tyhle pány, kteří se vás snaží oškubat takovou tou hrou, kde máte tři kelímky a teď uhádněte, kde je kulička, v Londýně narazíte na hodně místech. Takový Westminster Bridge je jich plný. Po Queen´s Walk jsme došli do Hay´s Galleria, která byla původně přístaviště. Má nádherný strop a jsou v ní restaurace, kavárny a samozřejmě obchůdky se suvenýry.

Uvnitř toho byl člověk :D

Hay´s Galleria


Odtud jsme odjeli podívat se na snad ty úplně nejznámější atrakce a to Big Ben a London Eye. Upřímně můžu říct, že mě Big Ben zklamal. Tu první noc v autobuse jsme kolem něj jeli, ale byl vidět jen ciferník, jak září. Potom za dne mě překvapilo, jak je Big Ben vlastně malý. Za to Londýnské oko mi to bohatě vynahradilo. Sice jsem se na něm neprojela (s mým strachem z výšky by to ani nešlo), ale fotit ho byl luxus.

TIP: U London Eye ignorujte ženy, které vám nabízí kytičku zabalenou v alobalu. Budou se z vás snažit vyrazit ohromné prachy a budou se ohánět tím, že je to pro děti. V nejhorším jako já jim šoupněte libru, kytičku ať si nechají a běžte pryč. Jsou hodně neodbytné.


Big Ben a Westminster Bridge

Pohled na London Eye z Westminster Bridge


Další zastávka byla Westminsterské opatství a následně St.Paul Cathedral, tu jsem zahlédla tehdy v noci v buse už taky, za světla byla mnohem impozantnější, nakoukli jsme i dovnitř, ale abyste mohli až do hlavní lodi, musíte zaplatit. Tak jsme jen nakoukli, kam až šlo a zase jsme šli o dům dál.


St. Paul´s Cathedral, trochu netradiční pohled.

Na večer jsme se ještě podívali na London Bridge, který byl nádherně nasvícený, přešli jsme po vražedné lávce Millenium Bridge (tohle vážně není nic pro mě, když mám hrůzu z výšek) a podívali se, jak vypadá Shakespeare´s Globe. Ale moc mě neohromil. A nakonec se nám ještě podařilo najít Tardis Police Box ze seriálu Doctor Who.

TIP: Pokud k Tardis Police Box jedete metrem a vystoupíte na Earl´s Court, tak ho najdete hned jak vylezete ze stanice po pravé straně.

Greenwich, British Museum a šílenství v Primarku!

V takovém duchu se nesl náš třetí den. Ráno jsme se vydali metrem do vzdáleného Greenwich parku, který je opravdu úžasný. Líbil se mi mnohem více než Hyde Park. Greenwich se ve velkém části leží na kopci, z určitých míst je krásný výhled, opět je vidět ta směsice moderní a historické části. Procházeli jsme se tam, svítilo slunko, lidí tam bylo tak akorát,. Běžci, psi, děti, ale pořád dost místa okolo. I přesto, že byla ještě zima, byla tam spousta zeleně. Doufám ale, že se tam jednou podívám, když budou stromy rozkvetlé. A zase ty veverky. Stromy tam jimi byly obsypané a děti jim házely oříšky. Courali jsme se tam, až jsme došli k observatoři, tam se nachází nultý poledník.
Po opuštění parku jsme narazili na nedělní bleší trhy. Měli tam skvělé kousky. Od starých desek přes kusy nábytku, oblečení, různé vintage předměty. Kdybych tam nebyla letadlem, tak bych si tam určitě něco koupila.

Greenwich Park

Greenwich Park

Veverka z Greenwich parku


Pak jsme se vrátili do středu Londýna a na žádost kamarádky jsme navštívili v rychlosti British Museum. Já byla opět tak neskutečně uchozená, že jsem vyhledala první lavičku a tam jsem počkala. Ale musím říct, že vstupní hala tohoto muzea je ohromná. Působí to jak nějaký obrovský chrám, přitom jste uvnitř obyčejné budovy. Z venku by vás nenapadlo, že se uvnitř něco takového nachází. Já sem se tam ještě podívala na aztéckou výstavu, jelikož odjakživa miluji Mexiko a okolní země, taky jsme omrkli mumie a frčelo se do obchodu Primark.

Tam se o mě pokoušel panický záchvat, byly jsme v Primarku na Oxford Street a vážně to bylo šílené. Naprosto odporná energie ze všech těch lidí, kteří jako posedlí chtějí koupit co nejlepší a nejlevnější kousek. Nemohla jsem se dočkat, až vyjdu ven. Navíc se mi tam ani žádný kousek nelíbil. Takže celkem zklamání.

TIP: Vedle tohoto Primarku je Burger King, rozhodně si tam nechoďte odskočit. Odpornější toalety jsem ještě neviděla. A to mi věřte, že já už viděla ledasco.

Zrovna stavěl večer před Primarkem.

Střídání stráží u paláce, suvenýry a letíme domů!

Poslední den jsme se sbalili a odtáhli naše zavazadla až k Buckinghamskému paláci. A úplnou náhodou jsme se tam nachomýtli, když začínal ceremoniál střídání stráží. Byla to hezké podívaná. Pokud Londýn navštívíte a tohle se bude zrovna konat, určitě se běžte podívat. Stojí to za to. Navíc jsou tam moc příjemní policisté na koni, kteří každému, kdo stojí hned u zábran, přejí hezký den "Good Morning! How are you?" I nás se zeptal. Neskutečné. Dokonce ten jeden policista v mezičase nám tam začal vysvětlovat, jak to střídání stráží funguje.

1. Green Park
2. Buckinghamský palác
3. Sál v British Museum
4. Millenium Bridge

Pak jsme ještě vyhledali nějaký ten obchod se suvenýry, já si teda nic nekoupila. Nějak jsem necítila potřebu mít doma maličký Big Ben nebo telefonní budku, hlavně když to prodávali Turci, vytratila se mi z toho ta Londýnská hodnota. Projeli se naposled v Double deckeru na předních sedadlech, navštívili poslední McDonalds a už jsme šli na vlak, který nás zavezl na letiště.
Hyde Park


Letištní a letadlová Odyssea!

Na letišti jsme měli dost času a tak jsme se rozhodli se tam projet metrem, které vás odveze na vzdálenější terminál. Ale trochu jsme to nevychytali a skončili jsme na terminálu, kde nic neletělo, nikdo tam nebyl. Tak jsme si tam sedli, že stejně máme čas. Jenomže se tam objevil zaměstnanec a ten si myslel, že jsme se ztratili. Požádal nás o číslo letu, vysílačkou zjistil, kde vlastně máme být a že nás tam dovede. Já myslela, že nás posadí na metro a sbohem. Ale to on ne. Zavezl nás výtahem dolů, dveřmi jsme vešli ven na letištní dráhu a jeho dodávkou nás odvezl až ke správnému terminálu. Takže jsme se krásně projeli letištěm, mezi těmi přistavěnými letadly, která se chystala na odlet. To se vám jen tak nepovede. Pán pořád opakoval jak jsme "lucky ones" šťastlivci, že na nás narazil a mohl nás zachránit :D Nakonec jsme byli na správném terminálu ještě dřív, než vůbec byl oficiálně vyhlášen.

1. Výhled z prvního patra Double Deckeru - směr Hyde Park od Hammersmithu
2. V Science Museum
3. -II-
4. Někde v Londýně :D

V letadle mě pak ale málem trefil šlak. Si tak sedím na prostředním sedadle, u okna moje kamarádka, vedle mě nějaký neznámý Čech a najednou kap, kap. Nad mojí hlavou začala kapat voda. Upozorňuji, že jsme už byli dávno ve vzduchu. Začalo to tak kapat mezi mě a pána. Já měla za chvíli ohozenou půlku pozadí. Letušky si toho všimly, tak začali řešit, že co a jak. Ale pak si toho všimli i ostatní cestující a někdo vzadu hystericky vykřikl "Water!", jak kdyby to letadlo mělo za vteřinu spadnout. Konečně jsme se zvedli a letušky přinesly ubrousky a začaly prohledávat zavazadlový prostor.

Snad boží prozřetelnost, říkejte si tomu, jak chcete, já tam svůj kufr neměla, protože už se tam nevlezl, tak mi ho šoupli dolů, to mě nejdřív děsně naštvalo, protože jsem tam měla foťák, tak jsem ho musela rychle vybalovat vedle letadla. Jenomže kdybych si kufr nakonec vzala nahoru do letadla i s tím foťákem uvnitř, tak by už dávno plaval jak ostatní zavazadla. Do dneška nevím, kde se tam ta voda vzala, ale celý ten prostor plaval a kufry byly promočené. Takže můj foťák se zachránil zázrakem.

Domů jsem se teda vrátila promočená, naprosto vyřízená, ale nakonec šťastná. Londýn byl prostě úžasný, chci se tam vrátit, miluji Double-deckery a vůbec Anglie je prostě skvělá.

TRIP Londýn 2015 - Video

A jestli jste dočetli až sem, tak blahopřeji. Vím, pořádně jsem se rozepsala, ale když já to všechno potřebovala ze sebe dostat. K fotkám vám tady přidávám ještě video z výletu. Vy už jste v Londýně nebo někde v Anglii byli? Máte nějaký spešl zážitek nebo tip? Oblíbené místo? Pište do komentářů!



14 komentářů:

  1. O návštěvě Londýna už sním pěkně dlouho, ovšem letos se mi také moje přání vyplní. Jedu tam v květnu a už se nesmírně těším! Mimochodem tvoje tipy jsou zajímavé, jistě mě moc pomůžou. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať si to tam pořádně užiješ! :) V květnu to bude určitě paráda.

      Vymazat
  2. Luci, já ti tak strašně závidím. celou dobu jsem čekala na tenhle post. :D ... chtěla jsem vědět, co na Londýn řekneš. pro fotografa je to absolutně perfektní město. já ho neskutečně miluju. taky tam letos jedu v květnu. tentokrát po šesté. :D já bych asi nepřežila, kdybych tam každý rok nestrávila pár dní, protože si tam člověk strašně odpočine. na mě to funguje tak, že přestože nesnáším davy lidí a celkově přeplněná města, tak v Londýně mi to nevadí vůbec. tam je dokážu ignorovat a dívat se jenom na památky a navštěvovat oblíbená místa.
    jediné, co NEdoporučuju je, jít se podívat do zoo v Regent's Parku, tam mají kvůli turistům normálně nadrogovaný zvířata a úplně všechny tam prostě leží na zemi a spí. já se na to nemohla koukat a byla jsem z toho neskutečně nervní.
    s tím Primarkem máš úplnou pravdu. tam je to hlava na hlavě. co určitě doporučuju, jestli jsi fanoušek, podívat se do do Harry Potter Warner Bros studií. ty jsou úplně úžasné. tam se mi líbilo neskutečně. a perfektní byla i návštěva Highgate Cemetery. pokud ti nevadí hřbitovy, tak se tam dají nafotit úplně nádherné fotky. tam to fakt vypadá, jakoby se zastavil v londýně čas. a doporučuju i akvárium pod London Eye. mě se tam hrozně líbilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ten článek smolila hrozně dlouho :D no konečně jsem ho dneska dodělala... no já tak nějak všeobecně Zoo nemám moc ráda, nerada ty zvířata vidím v těch klecích, takže tomu bych se asi snažila vyhnout, kdyby to někdo navrhl, naštěstí k tomu nedošlo... HP, jasně, že jsem fanda, tam to snad někdy příště navštívím, píšu si na seznam :) ... no hřbitovy dvakrát nemusím, ale zase záleží, jak to tam vypadá, jedna věc je obyčejnej českej hřbitov a druhá něco jako to Highgate (teď jsem si vygooglila fotky, tam chci :D)... no já jsem klaustrofobní člověk a nevím jestli bych to akvárium dala, já nikdy nevím jestli mě to chytne nebo ne :D... no rozhodně díky za další skvělé tipy kam zajít :) Já se tam rozhodně musím vrátit.... jooo a ještě k tomu množství lidí, já jsem sama nad tím přemýšlela a přišlo mi, že Londýn je opravu zvláštní místo, protože tam vážně to sedne každýmu, ten Londýn se nějak přizpůsobí tvému tempu a ty davy lidí tam nějak vytvářejí jinou atmošku, dají se s klidem nevnímat. Je to zajímavé ta Londýnská energie :)

      Vymazat
  3. Krásný článek s pěknými fotografiemi. Londýn ti ale popravdě závidím. Mým velkým snem je navštívit několik míst na planetě a Londýn mezi ně rozhodně patří, je to krásné město. A vůbec se ti nedivím, že sis připadala jako Alenka v říši divů.
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mým snem je navštívit co nejvíce zemí, co to půjde a jsem ráda, že jsem si mohla odškrtnout další položku, Londýn už byl dlouho na prvních příčkách :) A rozhodně se tam ale musím ještě vrátit, pořád je tam toho tolik co objevovat.

      Vymazat
  4. Nádhera! S jakou společností jste jeli? Jinak, mě víc než Oyster card vyhovovala ta druhá, nějaká Travel. A jídlo mi náhodou chutnalo. Měla jsem ale na výběr ze švédského stolu: cornflakes, mléko, jogurt, ovoce, toast, máslíčka,marmeládky, nutelky,.. a kávovar s caffe laté..♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme měli k tomu jídlu taky na výběr, ale jen málo :D byly tam cornflakes, jogurt, mlíko a myslím, že ovocný salát, ale bylo vidět, že tam spíš fakt spoléhají na ty fazole a vajíčka, co každé ráno vařili .... no letěli jsme s ryanairem a jinak jsme tam byli sami za sebe, žádná cestovka :)

      Vymazat
  5. Luci, ještě mě napadlo, že na focení úplně nádherně vypadají Kew Gardens. tam je to neskutečně úžasný... letos máme v plánu se podívat do Bathu a na hinduistický chrám blízko Naesdenu. jinak co určitě doporučuju je navštívit restaurace Nando's. dělají jenom kuře. na miliony způsobů a je to jedna z restaurací, kde to cenově jde. některé drinky tam mají, že si můžeš vypít, kolik toho chceš, myslím colu, fantu atd. jedna je určitě na Euston nádraží, hned když se vyleze ven z vestibulu a o druhé vím, že byla na finchley road. alespoň si to myslím. a kdyby tě náhodou zajímali věci ohledně seriálů a filmů, tak londýn má megastore Forbidden Planet, kde si člověk může kupovat trička, sešity, hrníčky, záložky atd. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, ty máš ale tipů. Prodlužuji seznam. Díky :) Já se tam vážně musím vrátit a jak to tak sleduju, tak ne jednou :D

      Vymazat
    2. Já jsem zjistila, že i když tam do Londýna lítám každej rok, vždycky tam jedu kvůli něčemu jinýmu. :D proto mám dopředu udělaný plán, protože jinak bych tam nestihla všechno, co chci vidět. a mám dojem, že i kdybych tam lítala ještě tak dalších 10 let, tak pořád mě to město bude překvapovat něčím novým. :)

      Vymazat
  6. Krásné fotky a krásný článek! :) Vypadá to na skvěle užitý trip:)

    Ti stráže u Buckinghamu i ten chlápek na letišti... nemůžu se zbavit pocitu, že vždy a všude jsou všichni tisíckrát milejší než Češi :D

    Já v Londýně byla už dvakrát, i když pokaždé s rodiči a s cestovkou. Ale naprosto ho miluju, je to neuvěřitelně krásné město. Ze všech míst nejradši mám Greenwich:) Možná je to i tím, že to bylo úplně první místo, na které jsem se z Londýna podívala, ale vím, že jsem si sedla na zábradlí, podívala se dolů od Observatoře na Temži a naprosto mě fascinovalo, jak je Londýn nekonečný. :) V červenci se tam chystám potřetí, ale tentokrát sama s kamarádkou, která tam ještě nebyla. Už předtím jsem se nemohla dočkat, ale po tvém článku mám pocit, že pokud tam nepojedu nejdýl za týden, už asi zešílím :D Jen jsem z toho trochu nervózní, aby všechno vyšlo, jak má, ale přinejhorším z toho bude historka do článku... jako vaše plovoucí kufry.. :D

    OdpovědětVymazat